Placement Questions C Operators Viva Interview for Engineering Freshers Basics Tutorials

1.Which of the following is not a compound assignment operator?
a) /=
b) +=
c) %=
d) == 
ANSWER: d) ==

2.What will be the output of the following code snippet?
Y = 5;
if (! Y > 10)
X = Y + 3;
else
X = Y + 10;
printf(“ X = %d Y = %d”, X, Y);
a) The program will print X = 15 Y = 5 
b) The program will print X = 15 Y = 0
c) The program will print X = 8 Y = 5
d) The program will print X = 3 Y = 0
ANSWER: a) The program will print X = 15 Y = 5



3.Which of the following statement is correct about the code snippet given below?
num = 5;
printf( “%d”, ++num++ );
a) The code will print 5
b) The code will print 6
c) The code will result in L – value required 
d) The code will result in R – value required
ANSWER: c) The code will result in L – value required

4.Which of the following statement is correct about the code snippet given below?
#include < stdio.h>
int main()
{
float z = 12.35, c = 10;
if( ++z%10 -z)
c += z; 
else
c - = z;
printf( “%f %f”, z, c);
return 0;
}
a) The program will result in compile time error 
b) The program will print 12.35 22.35
c) The program will print 13.35 22.35
d) The program will print 1.35 11.35
ANSWER: a) The program will result in compile time error

5.Which of the following statement is correct about the code snippet given below?
#include < stdio.h>
int main()
{
int n = 12, k;
printf(“%d”, (k = sizeof( n + 12.0))++);
return 0;
}
a) The code will print 17
b) The code will print 5
c) The code will result compile time error 
d) The code will print 4
ANSWER: c) The code will result compile time error

6.Which is executed quickly?
a) ++p
b) P++
c) Both 
d) P+1
ANSWER: c) Both

7.What is the value of X in the sample code given below?
double X; X = ( 2 + 3) * 2 + 3;
a) 10
b) 13 
c) 25
d) 28
ANSWER: b) 13

8.What value will be stored in z if the following code is executed?
main()
{
int x = 5; y = -10, z;
int a = 4, b = 2;
z = x+++++y * b/a;
}
a) -2
b) 0
c)
d) 2
ANSWER: c) 1

9.What is the output of the following program?
#include < stdio.h>
int main()
{
int max =123, min = 10, *maxptr = &max, *minptr = &min;
int **nptr = &minptr, **mptr = &maxptr;
*maxptr = ++*mptr % **nptr;
max - = ( *minptr -**nptr && *maxptr || *minptr);
printf( “ %d %d”, ++**mptr, *minptr);
return 0;
}
a) 4 10 
b) 3 11
c) 3 10
d) 4 11
ANSWER: a) 4 10

10.What will be the output of the following program?
#include < stdio.h>
int main()
{
int num = 0, z = 3;
if ( ! (num <= 0) || ++z )
printf( “%d %d ”, ++num + z++, ++z );
else
printf( “%d %d”, - -num + z- -, - - z);
return 0;
}
a) – 2 1
b) 6 5 
c) 4 5
d) 5 5
ANSWER: b) 6 5

11.Which of the following statement is correct about the code snippet given below?
#include < stdio.h>
int main()
{
int a = 10, b = 2, c;
a = !( c = c == c) && ++b;
c += ( a + b- -);
printf( “ %d %d %d”, b, c, a);
return 0;
}
a) The program will print the output 1 3 0 
b) The program will print the output 0 1 3
c) The program will results in expression syntax error
d) The program will print the output 0 3 1
ANSWER: a) The program will print the output 1 3 0

12.Which of the following is the better approach to do the operation i = i * 16?
a) Multiply I by 16 and keep it
b) Shift left by 4 bit 
c) Add I 16 times
d) Shift right by 4 bit
ANSWER: b) Shift left by 4 bit

13.For the following statement find the values generated for p and q?
int p = 0, q = 1;
p = q++;
p = ++q;
p = q--;
p = --q;
Value of p & q are
a) 1 1 
b) 0 0
c) 3 2
d) 1 2
ANSWER: a) 1 1

14.What is the value of the following expression?
i = 1;
i = ( I< <= 1 % 2)
a)
b) 1
c) 0
d) Syntax error
ANSWER: a) 2

15.What is the correct and fully portable way to obtain the most significant byte of an unsigned integer x?
a) x & 0xFF00
b) x > > 24
c) x > > ( CHAR_BIT * (sizeof(int) - 3))
d) x > > ( CHAR_BIT * (sizeof(int) - 1)) 
ANSWER: d) x > > ( CHAR_BIT * (sizeof(int) - 1))

16.Expression x % y is equivalent to____?
a) (x – (x/y))
b) (x – (x/y) * y) 
c) (y – (x/y))
d) (y – (x/y) * y)
ANSWER: b) (x – (x/y) * y)

17.Which header file is essential for using strcmp() function?
a.) string.h
b.) strings.h
c.) text.h
d.) strcmp.h
ANSWER: a.) string.h

18.What is the value of the following expression?
i = 1;
i < < 1 % 2;
a)
b) -2
c) 1
d) 0
ANSWER: a) 2

19.p++ executes faster than p + 1 since
a) P uses registers
b) Single machine instruction required for p++ 
c) Option a and b
d) None
ANSWER: b) Single machine instruction required for p++

20.) Type the name of the single dot that represents the smallest graphic unit that can be displayed on the screen?
a.) unit
b.) bit
c.) byte
d.) pixel
ANSWER: d.) pixel

21.) what is the original(or highest level)directory on a disk?
a.) root
b.) tree
c.) c>
d.) d>
ANSWER: a.) root

Related

Questions 2414843541057622727

Post a Comment

SPAMMING will not be Appreciated.

emo-but-icon

Hot in week

Recent

Comments

Our Channel

Contact Us

Name

Email *

Message *

Follow by Email

item