Embedded Systems Characteristics Types Components And Watchdog Timer Interview Questions

1. What is an Embedded Systems?

Ans. An embedded system is a special purpose computer system which is completely encapsulated by device it control. It is a programmed hardware device in which the hardware chip is programmed with specific function. It is a combination of hardware and software.

2. What are the characteristics of embedded system?

Ans. The Characteristics of the embedded systems are as follows-
1. Sophisticated functionality
2. Real time behavior
3. Low manufacturing cost
4. Low power consumption
5. User friendly
6. Small size

Mutex
Semaphores
Mutual Exclusion Problems with Mutex and Semaphore
Structures Unions Enumeration
Embedded Programming Questions

3. What are the types of embedded system?

Ans. They are of 4 types
1. General computing
2. Control System
3. Digital Signal Processing
4. Communication and network

4. What is digital signal controller ?

Ans. DSC is 16 bit RISC machine that combines control advantages of micro-controller and digital signal processing to produce tightly coupled single chip-single instruction stream solution for embedded system design.

5. What are the components of embedded system?

Ans. Microcontroller, microprocessor, DSC, DSP, busses, system clock, Read only Memory(ROM), RAM, Real time clock these are the components of embedded system.6. Why we use embedded systems?

Ans. Embedded systems avoid lots of electronic components and they have rich built in functionality. They reduces the cost and maintenance cost and the probability of failure of embedded system is less so embedded system are in very much use now a days.

7. What are the languages used in embedded system?

Ans. Assembly language and C are basically used for embedded system. Java and ADA are also preferred.

8. How does combination of functions reduce memory requirement in embedded system?

Ans. By using functions the amount of code that has to be dealt with is reduced thus redundancy is eliminated for everything common in function.

9. What is the significance of watchdog timer in Embedded Systems?

Ans. It is a timing device which is set to predefined time interval and some task is to be performed at that time. It is used to reset original state when an inappropriate event take place.It is usually operated by counter device.

10. What is the difference between mutexes and semaphores?

Ans. Semaphores are the synchronization tool to overcome critical section problem. Mutex is also a tool that is used to provide deadlock free mutual exclusion. It protects access to every critical data item, if the data is locked and is in use,it either waits for the thread to finish or awakened to release the lock from its inactive state.

Related

Types 7543090794667369822

Post a Comment

  1. Excellent blog . Thanks for sharing such useful information. Such a interesting blog.

    Excellent blog . Thanks for sharing such useful information. Such a interesting blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Nettech India Thanks for your encouraging word. Keep visiting for new content.

      Delete
  2. Great post, you write clearly and informatively on quite a technical topic, and this is a very helpful piece for someone interested in learning more. Computer systems are becoming more integral to every day life, so it helps to have information on how to reduce costs and be more efficient overall.

    Raymond @ CKS Global Solutions LTD

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Raymond Thanks for your inspiring words.Please do visit us again.

      Delete

SPAMMING will not be Appreciated.

emo-but-icon

Hot in week

Recent

Comments

Our Channel

Contact Us

Name

Email *

Message *

Follow by Email

item